Premiu important pentru România-câștigat de eleva noastră

SAM_1968_iulia_procida

Competiția internațională a tinerilor ecologiști ”Young Reporters for the Environment” , la care participă elevi din 35 de țări ale lumii și-a desemnat câștigătorii pentru anul școlar 2016-2017. Participanților li s-a cerut să identifice probleme de mediu din zonele în care își desfășoară activitatea, să găsească soluții și să se implice în rezolvarea lor. Modalitatea de exprimare a acestor activități investigative îmbracă forma unor materiale jurnalistice: articole de presă, fotografii sau filme scurte, pe care trebuie să le aducă în atenția comunității. Materialele de concurs se realizează în limba engleză.

La categoria articol, România a reușit să-și adjudece în anul școlar 2016-2017 locul I la nivel internațional. Eleva de clasa a X a Iulia Gabriela Bîra, membră a Cercului Protecția Mediului-Ecologie de la Palatul Copiilor Bacău a impresionat juriul cu investigația sa, îndrumată fiind de directorul Palatului Copiilor din Bacău, coordonator al Cercului de Protecția Mediului – prof. dr. Nela Dumea.

Ce problemă de mediu a identificat, vă întrebați poate… Ei bine, a fost impresionată de cantitatea de hârtie utilizată periodic de un hipermarket băcăuan pentru a-și promova produsele. A analizat pliantul, a observat și a calculat cu cât s-ar putea reduce publicația fără a diminua conținutul informativ. Apoi a comunicat conducerii magazinului observațiile sale. Nu mică i-a fost mirarea când i s-a răspuns solicitărilor sale. Ba mai mult, la tipărirea următoarelor numere chiar s-a ținut cont de sugestiile făcute.

Juriul internațional al concursului a apreciat inițiativa elevei băcăuance și i-a acordat cel mai mare premiu posibil – premiul I la nivel internațional. La seminarul național din 30 septembrie 2017 va primi și recunoașterea materială care însoțește felicitările și diploma obținută.

Această competiție este organizată la nivel național de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, organizație non-guvernamentală bucureșteană de prestigiu, ce derulează și alte programe de educație pentru mediu ca: Eco-școala, Eco-fotografia anului, Să învățăm despre pădure, Blue Flag, etc.

Elevii care aleg să frecventeze cercurile de ecologie ale Palatului Copiilor Bacău au adesea rezultate deosebite la concursurile de specialitate de nivel național și internațional. Rezultatul obținut de Iulia Gabriela Bîra este unul de excepție, pentru care merită felicitări deosebite. Se demonstrează încă o dată că munca susținută aduce roade bogate. Aceeași muncă perseverentă conduce și la formarea de atitudini dezirabile față de mediu pentru învățăcei. Aceștia participă des la activități de plantare, fac voluntariat de mediu și merg la activități de promovare a protejării mediului. Astfel, elevi ce activează în Cluburile Copiilor de la Comănești și de la Moinești participă la activitățile organizate de Săptămâna Mobilității (16-22 septembrie 2017), acțiune de promovare a protejării stratului de ozon și de reducere a poluării atmosferice prin alegerea alternativei de deplasare cu mijloace de transport nepoluante (mers cu bicicleta, pe jos sau cu mijloace de transport în comun – în detrimentul mașinii personale). Cei din Bacău au tradiție la participarea la astfel de manifestări.

Pentru un viitor verde e nevoie de educație ecologică! Părinți, îndrumați copiii către Palatele și Cluburile Copiilor! Învață lucruri interesante în timpul lor liber și dobândesc abilități și atitudini sănătoase pentru devenirea societății!