PET CAP – Creativitate de Luna Pădurii

IMG_4718Palatul Copiilor Bacău și Asociația Vernal au organizat cea de-a V-a ediție a concursului județean de educație ecologică și de dezvoltare a creativității la elevi intitulat „PET CAP-Creativitate de Luna Pădurii”. Locul evenimentului a fost Piaţa Tricolorului din centrul Bacăului, iar premiile puse în joc au fost asigurate de Direcţia Silvică Bacău.

In concurs s-au înscris în concurs peste 250 de elevi provenind din 22 de școli ale municipiului Bacău și Onești dar și din comunele Balcani, Blagesti, Vultureni, Frumoasa şi Răcăciuni. Elevii s–au întrecut în crearea de mozaicuri din capace de PET, de 9 metri pătraţi (3x3m), pe tema „Anul Centenar” al României.

Direcția Silvică Bacău a sprijinit acțiunea participând la jurizarea lucrărilor și asigurând premiile elevilor. S-a încercat prin această activitate schimbarea mentalităţilor tinerilor legate de natură, îndemnându-i la păstrarea nealterată a ecosistemelor naturale în general și a pădurilor în special prin colectarea selectivă a deșeurilor și prin reciclarea ulterioară a acestora.

In plus, simțul civic și capacitatea de empatizare cu semenii în nevoie al elevilor a fost pus la încercare și el. Organizatorii au propus donarea capacelor colectate către un caz social: o adolescentă din Cluj grav bolnavă putea beneficia de o operație medicală costisitoare în China pe baza capacelor trimise și ulterior reciclate de o firmă spaniolă. Am fost fericiți să constatăm că toți participanții au răspuns pozitiv acestei provocări. Ca urmare, o cantitate impresionantă de capace a luat drumul Spaniei imediat.

În paralel cu activitatea de creație, pe scena amplasată în piațetă de Primăria Bacău au evoluat cu succes elevi înscriși la cercurile de muzică ușoară, muzică populară, de teatru și de dans modern de la Palatul Copiilor. Domnii prof. Claudiu Filip, Mihai Bârjoveanu, Radu Petrică și Geanina Gugleș au pus mult suflet în pregătirea artistică a elevilor care au realizat spectacolul în aer liber.

Proiectul s-a bucurat de o amplă mediatizare.  Integrăm mai jos articolele și reportajele apărute în media românească.

Articolul din cotidianul Desteptarea poate fi citit aici.

Reportajul difuzat de Pro Tv poate fi urmărit aici.

Reportajul difuzat de Antena 1 poate fi urmărit aici.

Reportajul difuzat de Tele 1 Bacău poate fi vizionat aici.

In piață s-au înregistrat și interviuri difuzate de Radio România Actualități.

Mulțumim tuturor reprezentanților mass-media care au popularizat acțiunea noastră. Mulțumim Direcției Silvice Bacău, ISJ Bacău, Agenției de Mediu Bacău, Primăriei Bacău pentru sprijinul acordat.  Mulțumim elevilor și cadrelor didactice care s-au implicat și care au dat frumusețe, amploare și ”greutate” activității. Nu în ultimul rând, felicităm micii artiști înscriși la cercurile instituției noastre care au inspirat concurenții în munca lor creativă prin cântec, dans, scenete, poezii și voie bună. Au avut mulțimi de admiratori: concurenții, părinții și bunicii acestora, trecătorii și spectatorii dedicați care urmărit întregul spectacol.

Vă așteptăm și la noi ediții!

Organizator: prof. dr. Dumea Nela

Director al Palatului Copiilor Bacău

         Coordonator al Cercului Protecția Mediului/Ecologie

Președinte al Asociației Vernal

IMG_4624