Saptamana educației STEM, săptămâna educației ”altfel”

IMG_5057

Multe școli din Europa sărbătoresc săptămâna educației STEM în perioada 23-27 aprilie 2018. De fapt, această perioadă a fost intitulată ”STEM Discovery week” și profesorii antrenați în această mișcare și-au propus să realizeze activități educaționale din domeniul științific (știință, tehnologie, inginerie și matematică) într-o manieră ”altfel”, mai atractivă pentru elevi.

Concidența a făcut ca la Palatul Copiilor Bacău exact în această perioadă să fie programată și săptămâna intitulată de Ministerul Educației Naționale ”Să știi mai multe, să fii mai bun”. O întâmplare fericită, spunem noi. Pentru că elevii s-au arătat dornici de a descoperi fenomene noi prin metode inedite. 

Despre poluare atmosferică, conținut de dioxid de carbon, plante și copaci care ”epurează” aerul prin fotosinteză au aflat în pădurile gestionate de Ocolul Silvic Fântânele cu ajutorul unui analizor Extech ce utilizează tehnologia NDIR (non-dispersive infra-red). De asemenea, au verificat capacitatea de atenuare a intensității radiațiilor solare de către coronamentul copacilor utilizând un piranometru Voltcraft. Amănunte puteți afla dând click aici.

Au realizat coli de hârtie manuală prin reciclarea maculaturii și au creat felicitări drăguțe cu elemente de hârtie manuală. Amănunte despre această activitate puteți afla dând click aici.

Au făcut ”încălzirea” pentru această perioadă determinând calitatea aerului din sala de clasă și a conținutului de nitrați și duritatea apei de băut. Amănunte aflați dacă veți da click aici.

Multe lucruri interesante au mai aflat copiii noștri în această săptămână: au constatat că există clone de copaci (la plantajul Aluniș), au identificat brebenelul (Cardamine glanduligera), specie endemică ce necesită ocrotire, au observat habitatul Acvilei Țipătoare mici (Aquila pomerina), ba chiar au văzut în zbor un exemplar de femelă.

Nu în ultimul rând este de menționat că au făcut voluntariat de mediu! Au plantat cu bucurie puieți de brăduți care vor ajuta la purificarea aerului!

A fost o săptămână pe cinste, în care elevii noștri s-au implicat în activități cu entuziasm. Atât în cele outdoor cât și în cele desfășurate în sala de clasă. Toată aparatura utilizată a fost obținută prin proiectul Științescu ”PRACTIC – Curios și motivat II” finanțat de Fundația Comunitară Bacău.

Concluzia săptămânii: ”Educația STEM e cool!”

Consemnări făcute de coordonatorul Cercului Protecția Mediului/Ecologie – prof. dr. Dumea Nela

IMG_4864