Tinerii reporteri de mediu au dat start investigaţiilor din campania “Litter Less” 2015-2016

DSCN2178

Palatul Copiilor Bacău prin Cercul Protecţia Mediului-Ecologie face parte din şcolile selectate a lua parte la programul internaţional “Young Reporters for the Environment” – Campania Litter Less. Implementată la nivel internaţional de FEE (Foundation for Environmental Education) şi coordonată în România de către CCDG (Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie) Bucureşti, acestă campanie antrenează la nivel mondial şcoli din Romania, Canada, Franţa, Slovacia, Israel, Portugalia, Kazakhstan, Muntenegru şi Germania. Programul YRE la nivel mondial antrenează elevi şi tineri din 31 de ţări.

Sponsorul campaniei este Fundaţia Wrigley`s Spearmint şi îşi propune prin derularea programului educarea şi antrenarea unui număr cât mai mare de elevi şi tineri din fiecare ţară participantă la campanie în depistarea de probleme de mediu din orizontul local şi găsirea de soluţii de rezolvare a acestora.

Şcoala noastră s-a înscris în competiţie cu un număr de 68 de elevi organizaţi în 22 de echipaje, activitatea acestora fiind coordonată de dna prof. dr. Dumea Nela. Elevii vor face investigaţii care privesc diverse aspecte ale vieţii cotidiene: se vor implica în ameliorarea problemelor de mediu care apar datorită consumului excesiv de resurse, a risipei de alimente, în educarea semenilor în vederea adoptării unui comportament adecvat faţă de  anumite reziduuri abandonate adesea la întâmplare în mediu (chiştoacele de ţigări, guma de mestecat). De asemenea, problema câinilor comunitari, cea a reciclării deşeurilor în societatea băcăuană vor fi teme în care elevii noştri se vor documenta şi implica pe toată durata campaniei, alături de multe alte teme de actualitate.

Cu materialele foto/video colectate din timpul activităţilor, elevii vor realiza articole, foto-reportaje şi filmuleţe (de până la 3 minute) în care vor prezenta problemele descoperite precum şi soluţia identificată în rezolvarea/ameliorarea ei. Elevii clasaţi pe locul I la fiecare din cele 3 categorii de aplicaţii, realizate până la 1 martie 2016, vor participa la un work-shop national organizat de CCDG Romania.

Elevii nostri au un palmares deosebit obţinut la ediţiile anterioare, când premiul cel mare era participarea la un work-shop internaţional, realizat într-o capitală europeană. În octombrie 2012 au participat la misiunea internaţională de mediu din Copenhaga-Danemarca elevii Garofiţa Hârbu şi Bejan Marius Codruţ însoţiţi de coordonatorul lor, prof. Dumea Nela. În ianuarie 2014 au reprezentat Palatul Copiilor Bacău la work-shopul internaţional din Stokholm-Suedia elevii Hanu Maria-Magdalena, Garofiţa Hârbu şi Teodora Saulea iar în septembrie 2014 au mers în Nicosia-Cipru elevii Bocăneţ Rareş-Mihail şi Marchiş Maria.

Câştigătorii de anul trecut au participat la work-shop-ul naţional ţinut în inima Bucovinei, la Hanul Voievozilor, o locaţie turistică deosebită. Şcoala noastră a fost reprezentată de elevii: Maria Marchiş, Andrei Tanasov, Nicolae Gabriel şi Samir Tudor Hamad Al Essa, însoţiţi de coordonatorul lor – prof. Dumea Nela.

Le urăm mult succes elevilor noştri şi la această nouă ediţie a competiţiei! Ne dorim să participăm în număr cât mai mare la work-shop-ul naţional ce se va organiza vara viitoare!

Rezultatele din campania derulată în anul şcolar 2014-2015 le puteţi vizualiza accesând link-ul:

http://ccdg.ro/DOCUMENTE/2015/LITTER%20LESS%202014-2015%20Romania_national%20winners.pdf